mandag den 9. juni 2008

En skrækhistorie om veganisme og børn

Så er der igen kommet en skrækhistorie om vegansk kost og børn i medierne med Politikens artikel. Det er sørgeligt, når journalister ikke passer deres arbejde ordentlig og kommer med fuldstændig unuancerede oplæg, der rammer alle veganere.

Denne triste sag er ikke et bevis på, at vegansk kost i almindelighed er sundhedstruende (men det bliver den desværre brugt til af veganismens/vegetarismens modstandere). Ja, pigens forældre er veganere, og ja, hun er blevet alvorligt fejlernæret. Betyder det, at alle veganske børn skulle være fejlernærede? Det kan man der ikke slutte ud fra nogle få, enkeltstående tilfælde. Pigens tilstand er sandsynligvis snarere et resultat af groft omsorgssvigt, som kan skyldes en alvorlig uvidenhed om basale kostråd (en uvidenhed som nok er ret udbredt, når man ser hvor mange børn - kødspisende for det meste - der får usund mad hjemmefra) eller andre personlige/sociale årsager, som vi kun kan gisne om. "Normale" forældre uden alvorlige sociale eller personlige problemer vil da også tage deres barn til lægen og få rettet op på manglen, før det går så galt med barnets helbred.

I øvrigt er D-vitamin-mangel ikke udelukkende et problem for veganere. Det er meget udbredt, dels fordi vi på vores breddegrader ikke får sol nok om vinteren, og dels fordi det er svært at få behovet dækket gennem kosten alene (jf. Fødevarestyrelsens side om D-vitamin). Er man mørk i huden, eller opholder man sig sjældent i sollyset, er risikoen for D-vitamin-mangel større. Det anbefales generelt at tage tilskud, hvis man ikke opholder sig nok i solen. Gravide, indvandrere, ældre samt spædbørn og småbørn bør også tage tilskud for at være på den sikre side.

En vegansk kost er ikke nødvendigvis sund; hvis man lever af pomfritter og tofuis, vil man ret hurtigt blive fejlernæret. Og en kost med kød er ikke nødvendigvis usund, hvis man da begrænser sit kødindtag og sørger for at spise rigeligt med frugt og grønt. Men det betyder selvfølgelig ikke, at en veganer automatisk vil komme til at mangle næringsstoffer, og at en kødspiser vil få alle de nødvendige næringsstoffer i tilstrækkelige mængder. Veganisme er stadig et nyt og relativt ukendt fænomen i Danmark, men i USA har den veganske diæt større anerkendelse, og The American Dietetic Association skrev i sit tidsskrift i 1997, at "velplanlagte veganske og ovo-lakto-vegetariske diæter egner sig til alle faser i livscyklusen, inklusiv under graviditeten og amningen" og "opfylder næringsstofsbehovet hos spædbørn, børn og teenagere og fremme normal vækst" ("Position of The American Dietetic Association: Vegetarian Diets". Journal of American Dietetic Association, 1997, vol. 97: 1317-1321). Nøgleordet er selvfølgelig "velplanlagt", og som alle andre forældre bør veganere sætte sig ind i, hvordan deres børn får en kost, der dækker deres ernæringsbehov. Gode, pålidelige råd til veganske forældre kan bl.a. findes her og her.

Artiklen i Politiken generaliserer et enkelt tilfælde til at gælde for alle veganere, uden videnskabelig dokumentation. Det vil jeg kalde dårlig journalistik.

7 kommentarer:

jensdrejer sagde ...

Supergodt indlæg. Jeg skriver et indlæg om det samme emne om et par timer - sjovt nok rammer du mange af de samme pointer som jeg også vil bruge. Men dit indlæg er meget bedre og meget grundigere end mit bliver.

Karin sagde ...

Tak for det! Jeg glæder mig til at læse dit indlæg.

martin sagde ...

Hvordan erstatter man modersmælk?

Karin sagde ...

Hej Martin,

Veganske børn drikker selvfølgelig modermælk. At drikke modermælk er ganske naturlig og sundest for barnet. Det som veganere er imod, er at man drikker mælk fra andre dyr. I den moderne mælkeproduktion bliver kalvene taget fra koen meget hurtigt efter fødslen, hvilket er meget psykisk belastende for både koen og kalven. Hvis kalven er en han, bliver den sandsynligvis sendt til Holland for at ende som tremmekalv. Koen bliver befrugtet hvert år for at opretholde en høj mælkeproduktion, og fremavlen har gjort dens yvere så store at det kan være smertefuldt for koen, udover at den er udsat for yversygdomme.

I modsætning til det er modermælk sund og naturlig for både moren og barnet. Det kan dog ske at moren ikke har nok mælk (eller slet ikke noget), og i sådanne tilfælde findes der modermælkserstatninger, der er baseret på soja. De er skræddersyet til spædbørn og må under ingen omstændigheder erstattes med almindelig sojamælk (eller komælk for den sags skyld).

Anonym sagde ...

Tak for dette indlæg. Det er latterligt hvordan journalister kan bruge en enkelt sag som dette, til at vinkle det på en måde, som gør at folk flest faktisk tror at det er livsfarlig at være veganer.

Hilsen Marianne
(lacto-vegetar, men med stor sympati for veganisme)

Vincent F sagde ...

Fandt lige denn artikel. Tak. Det er jo en absurd måde læger og journalister fordrejer tingene på. Når noget ikke rigtigt passer ind i status quo, så angribes det fra alle mulige vinkler. Artiklen er skrevet for længe siden, så der er heldigvis ved at ske et skift i holdningen til den veganske livsstil anno 2015.

1. Når tusindevis af børn i Danmark lider ernæringsmæssig misrøgt og bliver svært overvægtige pga for meget junkfood i form af McDonalds osv, er der INGEN journlister der skriver "12-årig kødspiser indlagt med diabetes", eller "7-årig kødspiser indlagt med cancer."

2. Hvis en veganer bliver syg, så er det fordi det er farligt at være veganer og det blæses op. Men hvis 7.982 mænd og 7.461 kvinder (tal iflg Kræftensbekæmpelse) dør om året i Danmark af cancer, så er der ingen der råber "15000 kødspisere dør af cancer hvert år i Danmark".

Husk på at Veganisme blot betyder, at vi ikke indtager animalske produkter. Det betyder ikke at vi skal glemme vores macro og micro næringsstoffer. Det er skam ikke kun vegetarer og veganere der glemmer dette. Se blot på den gennemsnitlige dansker som lider af overvægt og alverdens sygdomme. Sygdomme der primært er forårsaget af kronisk fejlernæning.

Jeg har selv været 100% veganer i 30 år og har ikke haft en forkølelse, influenza eller ligget på langs med feber i over 19 år pt.

Jeg siger ikke at man ikke kan blive syg som veganer, der er mange faktorer der spiller ind, men blot at det fint kan lade sige gøre at leve uden animalske produkter.

RÅD: Jeg råder veganere til at finde et godt tilskud af vitaminer og organiske mineraler. Plus indtage B12 enten som sublingual form (under tungen), eller som indsprøjtning 1000mcg 1-2x om måneden.

For at være på "den sikre side" find og indtag et godt vegansk protein: 30-40g dagligt, fx i form af isoleret protein af brune ris, ærteprotein eller hampe protein.

Cheers.

Karin sagde ...

Tak for din kommentar, Vincent. Jeg er enig i alt det du skriver, undtagen det sidste med protein. Med mindre man er underernæret - hvis man lider af anoreksi eller sulter - er det næsten umuligt ikke at få protein nok. Der er protein i næsten alle fødevarer, undtagen sukker og olie. Hvis man bare spiser tilstrækkeligt og nogenlunde varieret, får man nemt dækket sit proteinbehov. Der er masser af proteiner i brød, pasta og ris, og endnu flere i bønner, ærter, linser, nødder og mandler.

En god side om proteinmyten, med masser af links til videnskalbelige artikler og videoer af læger kan man finde på http://www.plantemad.dk/proteinmyter.html

Dejligt at læse at du trives så godt efter tre årtier som veganer! :)