tirsdag den 20. maj 2008

Rabarber med låg


Vi er nu midt i rabarbertiden, og jeg havde tænkt mig at lave en klassisk rabarbersmuldredejskage. Desværre glemte jeg, at man kun skal røre dejen indtil den har konsistens som brødkrummer, så jeg endte med en samlet dej (dette sker altid for mig, og jeg kan dårligt menes at have præsteret at lave en smuldredej...). Nå, men så måtte dejen blive et låg, og jeg blev ikke ked af resultatet.

Jeg er ikke så glad for margarine. Jeg bruger det, men mest til at smøre brødforme. De fleste margariner er lavet på basis af palmeolie, som ofte kommer fra Indonesien eller Malaysia, hvor palmeplantager sættes i forbindelse med massiv skovrydning og ødelæggelse af levesteder for truede dyrearter som orangutanger. Derfor prøver jeg så vidt muligt at begrænse mit forbrug af produkter, der indeholder palmeolie (og det er desværre ikke kun margarine; det gør de fleste vegetabilske sæber samt industrikager og -kiks også). Og da jeg havde en halv pakke kremet kokosnød tilbage, fandt jeg på at bruge den som fedtstof til dejen. (Kremet kokosnød, måske bedre kendt som creamed coconut, er en fast kokoskoncentrat, som sælges i æsker på 200 g i større supermarkeder og etniske grønthandler.) Det gav en meget delikat smag til dejen, som harmonerede fint med de syrlige rabarber. Opskriften passer til et tærtefad på 25 cm.
  • 10 stilke rabarber
  • 2 æbler
  • 1 dl sukker
  • 100 g kremet kokosnød (en halv pakke)
  • 1 dl havregryn
  • 2 dl hvede- eller grahamsmel
  • 2 tsk stødt ingefær
  • 2-3 spsk vand
Skær rabarber og æblerne i små stykker, spred dem på bunden af tærtefadet og drys med ½ dl af sukkeret. I en skål blandes ½ dl sukker, havregryn, hvedemel og ingefær. Smuldr kokos ind i dejen, som skal ligne parmesan (på det punkt ville man nok kunne bruge dejen til en smuldredejskage), og saml den med par spsk vand. Tag en klump dej og tryk den flad mellem håndfladerne, og læg den på frugterne. Gør det samme med resten af dejen, indtil alle frugter er dækket. Bag 40 minutter ved 180 grader.

1 kommentar:

jensdrejer sagde ...

Sikken en fantastisk blog du har. Du kommer straks på min blogroll.

Jeg er egentlig ikke så meget til kager og dessert, men det ser enormt lækkert og fristende ud.