lørdag den 6. juni 2009

"Home", en film af Yann Arthus-Bertrand

I går var det Verdens Miljødag, hvilket jeg først opdagede i går aftes. I denne anledning blev filmen "Home" af Yann Arthus-Bertrand gjort tilgængelig på Youtube indtil d. 14. juni, og ved denne lejlighed var der på P1 et kort interview med den franske fotograf, og jeg blev opmærksom på filmens eksistens.

Yann Arthus-Bertrand er især kendt for sine fotografier af Jorden set fra himlen, som er blevet kendt i hele verden gennem bøger, film og udstillinger. Hans fotografier viser naturens skønhed, menneskets brug af de naturlige ressourcer og den menneskelige aktivitets påvirkning af naturen. Filmen "Home" fortsætter med dette tema og understreger, at vores stigende forbrug er ved at ændre på den naturlige balance med uoverskuelige konsekvenser for mange arter, herunder mennesker.
Koralrev i Queensland, Australien

© Film “HOME” – une coproduction ELZEVIR FILMS / EUROPACORPSom titlen antyder, skal Jorden opfattes som vort hjem, en lille isoleret ø i det uendelige rum,
hvor livet har kunne udviklet sig til en mangfoldighed af former. Der bliver draget en parallel til Påskeøen, en isoleret ø i det sydlige Stillehav, der var hjemstedet for en avanceret civilisation, Rapanuierne (deres efterkommer beboer stadig Påskeøen i dag). Civilisationen gik til grunde, fordi træerne efterhånden forsvandt fra øen på grund af fældning. Folk kunne ikke længere sejle ud for at fiske, da de ikke havde mere træ til at bygge både med, og jorden på øen blev eroderet og mere og mere uegnet til dyrkning af afgrøder. Da Europæerne ankom til øen, var samfundet allerede i opløsning på grund af, at de udtømte ressourcer ikke længere kunne brødføde befolkningen.

Som veganer blev jeg glad for, at filmen gjorde opmærksom på de problemer, kødforbruget skaber for miljøet. På millioner af hektarer dyrkes afgrøder, ikke for at mætte sultne mennesker, men for at fodre milliarder af husdyr, der bidrager lige så meget til drivhuseffekten som hele verdens biler. Regnskoven i Amazonas reduceres hver dag for at gøre plads til foderafgrøder eller græsningsarealer for kvæg. Og kødproduktionen forbruger enorme mængder vand (30 000 l vand til et kilo oksekød, sammenlignet med 1000 l vand til et kilo korn). Problemer ved fiskeriet blev også illustreret. Mange fiskearter bliver fisket så intensivt, at de idag er truet, hvilket påvirker hele økosystemet i havet, også arter der ikke fiskes. Desuden ødelægger de moderne fiskemetoder havbunden og efterlader den som en undervandsørken. Og forskellige dyr som skildpadder og delfiner fanges i nettene og dør af luftmangel. Den slags problemer, der er knyttet til vores spisevaner, bliver alt for sjældent nævnt (og i endnu mindre grad diskuteret) i medierne, når snakken falder på miljø- og klimaproblemer. Så det er yderst positiv, at filmen bringer emnet frem i lyset.

Hvedehøst i Colorado, USA

© Film “HOME” – une coproduction ELZEVIR FILMS / EUROPACORP


Filmen fokuserer selvfølgelig også på vores umættelige forbrug af olie, kul og gas. Vi ved jo, at de fossile ressourcer bliver udtømt om nogle årtier, og alligevel synes vores bestræbelser på at udnytte alternative energikilder og ændre vores forbrug halvhjertet. Befolkningstallet stiger, forbruget ligeså, mens vores primære energikilder udtømmes, og kløften mellem rige og fattige bliver dybere. Det er skræmmende udsigter, men filmen ender alligevel med et optimistisk budskab: Vi er begyndt at reagere, og der er stadig håb for livet på vores planet.Urskov i Fjordland park, New Zealand
© Film “HOME” – une coproduction ELZEVIR FILMS / EUROPACORP

6 kommentarer:

jensdrejer sagde ...

Tak for et rigtig godt indlæg. Det lyder rigtig spændende og jeg ville ønske at jeg havde læst dit indlæg noget før. Men det ser ud til at man stadig kan se filmen på youtube, selv om det er i sidste øjeblik. Jeg har ikke tid lige nu, men jeg vil glæde mig til at se den i aften. Det lyder lige som en film for mig!

Karin sagde ...

Tak for din kommentar :) Det kan åbenbart stadig lade sig gøre at se filmen, jeg har lige været på Youtube og det virker stadigvæk.

jensdrejer sagde ...

Godt, for jeg nåede det ikke i går og jeg kan heller ikke nå det i aften. Og de næste to dage er jeg vist også optaget. Kort sagt: jeg håber filmen bliver liggende på youtube et stykke tid, for det lyder som en af den slags film jeg elsker at se.

VeggieJonas sagde ...

Hej Karin,

Du är hjärtligt välkommen att lägga till din blogg på www.veggietoppen.se, du passar alldeles utmärkt där. :)

Med värme / Jonas

Karin sagde ...

Hej Jonas,

Tak for det :) Nu har jeg prøve et par gange uden succes, da jeg åbenbart svarer forkert på spørgsmålet "Vilken färg har tomtens kläder?" ??? Jeg har prøvet med forskellige farver, men det var altid forkert... Måske har jeg misforstået noget?

Hilsner,
Karin

VeggieJonas sagde ...

oooh undskyld Karin! Jag borde ha tänkt på att man skriver "rød" i Danmark, inte "röd"! Men NU ska du klara av frågan om du vet färgen på an english strawberry, förstås. ;-)