Artiskokker er sjove grønsager. Det er faktisk den uudsprungne blomst af en tidsel, der i løbet af de sidste mange århundreder er blevet fremavlet til dens nuværende størrelse. Hvis man lader artiskokken sidde på planten for længe, vil den også springe ud som en smuk, blå-lilla blomst, som humlebier og sommerfugle sætter stor pris på.
Friske artiskokker er en delikatesse, og det er egentlig synd, at der er så mange mennesker, der aldrig har smagt dem. Én af grundene kan være, at blomsten ser lidt utilnærmelig ud: Hvordan skal man mon tilberede og spise den? Det er også rigtigt, at det ikke er hele blomsten, der kan spises; faktisk er der en hel dynge grønt affald (rigtig godt til komposten), efter at de spiselige dele er blevet fortæret.
Hvordan er det så, at man skal spise artiskokken? Der findes nok mange måder at tilberede dem på, men jeg foretrækker den enkleste af dem: Jeg spiser dem bare frisk kogte med en enkel sennepsvinaigrette, som jeg dypper bladene i.
Først skal man fjerne stokken i bunden af artiskokken. Derefter koges artiskokkerne i rigeligt vand i ca. 40 minutter, indtil man uden besvær kan hive et blad ud (kogetiden kan variere afhængigt af størrelsen). Efter at artiskokken er kogt og vel afdryppet, fjernes de nederste blade i bunden (de smager bittert). Resten af bladene løsnes én af gangen, og den tykke ende af bladet dyppes i dressingen. Det er kun den kødfulde ende af bladet, der spises. Efterhånden som bladene fjernes, bliver de mindre og mindre, og til sidst når man til skægget i midten. Skægget skæres fra bunden og kasseres, og så kan man spise bunden, også kaldet hjertet, som spises med kniv og gaffel, og som, efter min mening, er noget af det lækreste.
Til dressingen skal der bruges:
- 6 spsk koldpresset rapsolie
- 2 spsk eddike
- 2 små tsk sennep (ikke sød sennep!)
5 kommentarer:
Artiskokker smager rigtig dejligt og jeg plejer at spise dem lige som dig.
For nyligt så jeg et svensk madprogram, som handlede om ægte italiensk mad. Her fortalte de, at I visse dele af Italien spiser man faktisk også stokken fra artiskokkerne. Desværre var det ikke sådan en ret de skulle lave, så jeg fik ikke at vide hvad man kunne bruge stokken til, når den var blevet kogt. Det var lidt ærgerligt! Og jeg har desværre ikke så meget fantasi, at jeg selv skal i gang med at eksperimentere!
Jeg har godt nok aldrig smagt stokken af "rigtige" artiskokker, men jeg fik en gang i Frankrig noget der kaldes "cardon". Det er stokken af en plante der er tæt beslægtet med artiskokken (og som ligner den meget i øvrigt), og det smager faktisk også artiskokagtigt.
Det kan godt være, at jeg skulle prøve at koge et par artiskokstokke næste gang. Der er godt nok mange fibre i stokken, men det vil måske hjælpe at skrælle den inden kogning. I hvert fald tak for idéen!
Jeg giver dig ret i at friskkogte artiskokker virkelig er en delikatesse! Jeg plejer at dyppe bladene i olivenolie, hvilket også giver dem en fremragende smag.
Kan du fortælle mig hvor du køber dine? Nogle gange har de dem nemlig i Bilka, men ikke i øjeblikket og jeg får nemlig gæster næste weekend som jeg gerne vil servere retten for.
Mvh Hans
Hej Hans!
Jeg er så heldigt stillet, at jeg har en køkkenhave og kan dyrke mine egne artiskokker (til gengæld bliver de ikke så store som dem man køber).
Desværre kan jeg nok ikke hjælpe dig med hensyn til indkøb af artiskokker. Normalt kan man få dem om sommeren eller først på efteråret. Måske kan du finde nogle hos velassorterede "etniske" grønthandlere, men da det ikke er sæson for artiskokker, skal du nok ikke have for store forventninger.
Mvh.
Karin
Jeg plejer at købe mine artiskokker hos de udenlandske grønthandlere, altså indvandrerne :) De er altid friske og lækre og endda ofte billigere end Føtex osv.
Bon appetit
Send en kommentar