onsdag den 15. oktober 2008

Ostekage med jordbær

Denne ostekage er lavet med grødris i stedet for den mere traditionelle tofu, og jeg har brugt agar-agar til at få den til at stivne. Den er ikke særlig sød, så har man en sød tand, kan man bare tilsætte mere sukker eller sirup. Til toppen har jeg brugt jordbær, som jeg havde i fryseren, men andre bær eller frugtmos kan også bruges, og det smager sikkert endnu bedre med friske frugt.

Jeg har forsøgt mig med en glutenfri bund, men en hvilken som helst tærtedej vil sandsynligvis kunne bruges. Opskriften passer til en springform på ca. 23 cm i diameter.


Til bunden:
 • 2,5 dl rismel
 • 3 spsk sirup
 • 2 spsk rapsolie
 • ½-¾ dl vand
Rismel, sirup og olie blandes sammen. Vandet tilsættes lidt efter lidt til dejen kan samles. Den trykkes i bunden af en springform med hænderne og bages i 10-15 min. ved 175 grader. Dejen vil måske krakelere, men det gør ikke noget. For at spare tid kan dejen laves, mens risen koger.

Til fromagen:
 • 2¼ dl grødris
 • 7 dl vand
 • 5 dl sojamælk
 • ½ dl sirup
 • 2 tsk agar-agar
Risen og vandet bringes i kog, og sojamælken tilsættes. Der skrues ned for varmen, og blandingen for lov at simre i ca. 45 min. Rør rundt en gang i mellem, så risen ikke brænder fast i bunden af gryden. Derefter blendes blandingen til en lind vælling (jeg brugte en stavblender). Sirup og agar-agar tilsættes, og blandingen opvarmes igen og koger et par minutter under omrøring. Den hældes straks i springformen og bages i 20 min. ved 175 grader. Mens den køler af, laves jordbærgeléen.

Til jorbærgeléen:
 • 500 g optøede jordbær (eller andre bær)
 • 2 dl vand
 • 2 spsk arrowroot eller andet stivelse (fx majs- eller kartoffelstivelse)
 • 1 tsk agar-agar
Arrowroot og agar-agar opløses i vandet, som bringes i kog. Det koger i 2-3 min., før jordbærrene tilsættes og varmes op i 1-2 min. Blandingen hældes over fromagen og får lov at køle af. Når ostekagen er kølet helt af, kommer den i køleskabet i mindst et par timer, før springformen åbnes.

8 kommentarer:

Anonym sagde ...

Helt ærligt - det lyder virkelig underligt! Måske skulle man prøve den...... Men det har jeg nok lige brug for at tænke lidt over først.... hæhæ.

Karin sagde ...

Er det måske navnet "ostekage"? Jeg kunne ikke komme på en bedre betegnelse selv.

Men altså - den smager ikke af ost (hvis det er det du frygter). Måske skulle jeg hellere kalde det en risbudding?

Anonym sagde ...

Nej, det er ikke navnet. Jeg tror det er forestillingen om en kage med ris. Men jeg har bestemt mig for at prøve den. Desværre bruger jeg ikke så meget tid i køkkenet - og det er virkelig sjældent at jeg bager. Det sker måske to gange om året, så jeg ved ikke hvornår jeg får prøvet opskriften.

Jeg har aldrig prøvet at bruge agar-agar. Kan man bruge noget andet, eller skal jeg en tur i helsekosten?

Karin sagde ...

Jeg tror ikke man kan undvære agar-agar i denne opskrift. Jeg er bange for, at fromagen ville blive for flydende uden. Men brug noget agar-agar i pulverform. Man kan også finde det (selvom det ikke er lige så almindeligt) som flager eller stænger, men det gør det noget sværere at opløse.

Det med at bruge ris i kager skal ikke skræmme dig :) Det bruger man meget i Asien, og i denne kage er det blendet, så man kommer ikke til at mærke risgrynene.

Egentlig er det heller ikke så specielt at bruge ris. Man bruger da hvede (som mel) og sojabønner (som mælk og tofu) til at lave kager. Det er nok bare en forestilling man har, at ris ikke kan bruges til kager.

Anonym sagde ...

Argh - sikken noget rod. Jeg føler lidt at du udfordrer mig! Desværre synes jeg at det er en lidt spændende udfordring, så..... I næste uge får jeg besøg af en veninde fra Spanien, og hvis jeg får tid, så vil jeg prøve at lave denne kage. Hvis jeg får tid....!

Jeg vil jo gerne lave en masse lækkert veganermad og veganerkager, som gerne skulle imponere hende. Jeg vil også lave Lunas chokoladekage og hvis jeg så laver din ostekage, så skulle det vist lykkes. :D

Så mangler jeg bare at bestemme middagen - heldigvis har jeg masser af opskrifter at vælge imellem.

Karin sagde ...

Held og lykke så!

Men som jeg skrev er den ikke så sød, så tilsæt måske lidt ekstra sukker/sirup i fromagen eller frugtblandingen.

Anonym sagde ...

Jeg kan simpelthen ikke overskue ostekagen - den må desværre vente til en anden gang.

Anonym sagde ...

Jeg har tagget dig - se mere på min blog! Det er selvfølgelig helt ok, hvis du ikke gider.