søndag den 18. januar 2009

Krydderkage fra Nürnberg

Det er over en måned siden, jeg sidst har skrevet et indlæg, så jeg vil begynde med at ønske alle et godt nytår! Jeg ved godt, at vi nærmer os slutningen af januar, men bedre sent end aldrig. Hvad angår madlavningen, har jeg siden jul været ret doven (hvilket nok skyldes madorgiet omkring jul og nytår), og jeg har levet af variationer af ris, quinoa eller pasta med forskellige grøntsager (det er i øvrigt sæson for hvidkål og rosenkål, som kan anbefales fint snittet og lynstegt i en wok eller på en pande med lidt krydderier). Først i går fik jeg lavet noget, der var lidt mere spændende, nemlig en krydderkage fra Nürnberg. Jeg fik opskriften fra en veninde, lavede lidt om på den (blandede bl.a. lidt rugmel i dejen og erstattede honning med lys sirup), og resultatet blev meget velsmagende. Kagens sødme opvejes af de små stykker appelsinskal, der giver et let bittert anstrøg. Efter sigende skulle sådan en kage kunne holde sig to uger i køleskabet, pakket ind i sølvpapir, men her plejer kagerne at forsvinde i løbet af en eller to dage, så holdbarheden er desværre ikke blevet gennemprøvet.

  • 2 tsk anisfrø
  • 2,5 dl kogende vand
  • 1 dl lys sirup
  • 4 dl hvedemel
  • 2,5 dl rugmel
  • 1 dl sukker
  • 2 tsk natron
  • 2 tsk kanel
  • ½ tsk stødte nelliker
  • 1 tsk stødt ingefær
  • reven skal af 1 økologisk appelsin
Det kogende vand hældes over anisfrø i en skål, der dækkes til med et låg eller en tallerken. Det får lov at stå i 5 minutter, hvorefter sirupen opløses i vandet med anisfrøene.

De to slags mel, sukker, natron, krydderier og appelsinskal blandes sammen, og vandet med sirup og anisfrø tilsættes. Det hele blandes til en klæbrig dej, der hældes i en smurt bageform og bages i 50 minutter ved 150 grader.

2 kommentarer:

Anonym sagde ...

Den lyder rigtig godt. Jeg tror den smager helt fantastisk sammen med en god kop the!

Karin sagde ...

Ja, den er nemlig perfekt til en kop te. Jeg synes den smager bedst lidt lun.