lørdag den 28. februar 2009

Ris med rosenkål og porrer

Selvom foråret nærmer sig med hastige skridt, er det stadig sæson for mange lækre vintergrønsager som porrer eller rosenkål. Følgende opskrift er en af mine hurtige, nemme, alt-i-én-gryde-opskrifter. Den gør godt på en kold dag og er perfekt, hvis man ikke gider bruge for meget tid på madlavning. Selvom grønsagerne er typisk danske, er retten smagt til med orientalske krydderier, som jeg synes passer godt til rosenkålenes lidt bitre smag. I stedet for de foreslåede krydderier kan man selvfølgelig bruge sin egen foretrukne karryblanding.
  • 3 dl naturris
  • 5 dl vand
  • 2 tsk gurkemeje
  • ½ tsk stødt nelliker
  • ½ tsk sort peber
  • ½ tsk stødt ingefær
  • evt. salt efter behag
  • 1 porre
  • 1 løg
  • så mange rosenkål som man har lyst til
Ris, krydderier og vand sættes i kog, og imens skæres porre og løg i skiver og stykker. De kommes oven på risen. Når der er 10 minutter af kogetiden tilbage, lægges rosenkål oven på risen. De bliver således dampet uden at blive udkogt.

Med hensyn til kogetiden, skal naturris have 35-40 minutter. Man kan med fordel lægge dem i blød i nogle timer inden, derved reduceres kogetiden til ca. 20 minutter. Jeg plejer at lægge dem i blød i det samme vand, som de skal koge i.

torsdag den 26. februar 2009

Tigerkage - eller marmorkage med appelsin og chokolade

Marmorkagen er traditionelt lavet med en kakaodej og en lys kagedej, ofte med vaniljesmag. Jeg valgte at kombinere kakao med appelsin, da jeg synes de to passer så godt sammen. Den lyse dej fik derfor en let orange farve. Svenskerne kalder marmorkage for tigerkaka, og denne her har endda de rigtige farver.Opskriften er inspireret af oprindeligt to forskellige opskrifter, Animas chokoladekage der er brugt her uændret, og Leah Lenemans orange cake (fra hendes bog Easy vegan cooking) som er blevet lavet om for at opnå en mere lind konsistens. Dejene laves separat i hver sin skål.

Kakaodej
  • 3 dl hvedemel
  • 2½ dl sukker
  • 1 dl kakao
  • 1 tsk natron (eller 2 tsk bagepulver)
  • 2 spsk rapsolie
  • 2½ dl sojamælk
De tørre ingredienser blandes i en skål. Olie og mælk tilsættes, og dejen røres godt sammen.

Appelsindej
  • 4 dl mel
  • 1½ dl sukker
  • 1 tsk natron (eller 2 tsk begepulver)
  • revet skal og saft af en stor økologisk appelsin
  • 4 spsk rapsolie
  • 2 dl vand
De tørre ingredienser blandes sammen i en skål. Saft og skal, olie og vand tilsættes, og dejen røres godt sammen.

I en smurt kageform hældes ca. halvdelen af appelsindejen, som fordeles på bunden af formen. Derefter hældes hele kakaodejen, og øverst resten af appelsindejen. De smukke mønstre opnår man ved at føre en kniv eller lignende i siksak i dejen (gør det kun én gang, for de to deje må ikke blive alt for sammenblandet). Kagen bages i ca. 50 minutter ved 175 grader (150 i varmluftovn), eller indtil man kan stikke en kniv i uden at der hænger dej fast på den.

torsdag den 19. februar 2009

Marokkansk inspireret bønnepuré

Kirsten Skaarups bog Vegetarisk køkken - Marokko er en af mine yndlingskogebøger (den er desværre udsolgt fra forlaget men kan findes på biblioteket). Udover lækre opskrifter er den fyldt med smukke billeder af mad, mennesker og steder og spændende beretninger fra forfatterens rejser i det nordafrikanske land. Jeg elsker at kigge i den, drømme om de eksotiske, fint krydrede og duftende retter og finde inspiration. Det er dog meget sjældent, at jeg følger en opskrift til punkt og prikke; jeg mangler altid et eller andet, eller jeg har lyst til at lave lidt om på den. Det gælder for denne opskrift på bønnepuré, som er tilberedt på en anden måde end Kirsten Skaarups bønnepuré. Men ingredienser er stort set de samme (skønt mængderne er lidt forskellige, nogle er udeladte, og jeg brugte en anden slags bønner), så smagen er sandsynligvis meget tæt på at være "ægte marokkansk".

  • 4 dl tørrede brune bønner (8 dl kogte)
  • 4 fed hvidløg
  • 2 tsk stødt spidskommen
  • 1 knivspids chili
  • 1 tsk sød paprika
  • 1 tsk salt
  • saft fra ½ citron
  • lidt vand
Bønnerne lægges i blød natten over og koger ca. 1 time (jeg plejer at koge en hel pose bønner ad gangen, tage det jeg skal bruge og fryse resten ned, så behøver man kun at optø dem, næste gang de skal bruges). Vandet sies fra, hvidløget presses og tilsættes bønnerne sammen med krydderier, salt og citronsaft. Det hele blendes, og der tilsættes efterhånden lidt vand, indtil man har opnået den ønskede konsistens. Puréen kan serveres varm eller kold (den kan genopvarmes i ovnen hvis man ønsker det), gerne drysset med lidt paprika.

søndag den 15. februar 2009

Mandelkager

Disse kager er nemme at lave og ideelle til kaffe eller te. Og så er de ikke alt for usunde. Man kan også spise dem til is, frugtmos eller frugtsalater.


  • 200 g mandler (godt 3 dl)
  • 1 dl hvedemel, speltmel eller grahamsmel
  • 2 spsk vand
  • 1 dl lys sirup
Mandler findeles i en blender og blandes med melet. Vand og sirup tilsættes, og der røres rundt, indtil dejen kan samles. Læg klatter af dej på en bageplade beklædt med bagepapir og tryk dem flade med våde fingre til ca. ½ cm's tykkelse. Kagerne bages i ca. 12 minutter ved 175 grader (150 grader i varmluftovn), indtil kanterne begynder at blive lidt brune. De tages af pladen med en paletkniv eller lignende og køler af på en rist; de er stadig lidt bløde men bliver hårdere under afkøling. Kagerne kan opbevares i en kagedåse.

mandag den 9. februar 2009

Smøreost med timian og hvidløg

Denne ost har en frisk og lidt syrlig smag, men kan smages til med de urter og krydderier, man nu synes bedst om. Opskriften er inspireret af Inga-Britta Sundqvists Vegofraiche fra hendes Vegetarisk kogebog.


  • 4 dl sojamælk naturel
  • saften af ½ citron
  • 1 fed hvidløg, presset
  • 2 tsk tørret timian
  • salt efter behag
Sojamælken bringes i kog. Gryden tages af varmen og citronsaften hældes over hele overfladen. Lad mælken køle af under låg i nogle timer, så den samler sig. Det hele hældes igennem en kaffefilter, så vallen løber ud. Lad den dryppe natten over. Rør derefter smøreosten sammen med hvidløg, timian og salt.

mandag den 2. februar 2009

Vegansk ostesauce

Som veganer er ost en af de få ting, jeg havde svært ved at opgive (en anden ting er hvid nougat; man kan vist få noget vegansk fremstillet i Australien, men jeg er ikke så glad for at bestille ting fra ikke-EU-lande pga. told og postafgifter). Jeg har heldigvis vænnet mig til mad uden ost og tænker kun sjældent på det. Men da jeg forleden fandt på at lave en tahinisauce til min pasta, blev jeg dejligt overrasket over, hvor meget den mindede om en ostesauce. Smagen er forholdsvis stærk og minder lidt om en tyk sauce lavet på stærk, lagret blåskimmelost. Det synes jeg i hvert fald, men det er efterhånden så mange år siden jeg har smagt på ost, at jeg måske tager fejl.

Men denne "ostesauce" er i hvert fald uhyre nem og hurtig at lave. Den er sund (indeholder bl.a. masser af kalcium, magnesium, jern, zink, fosfor og ikke mindst rå hvidløg), og selvom der er en del fedt i, består det hovedsageligt af de sunde umættede fedtsyrer. Og den er dejlig fri for animalske osteløbe (lavet med kalvemaver), yverbetændelse og anden dyremishandling.

Den efterfølgende opskrift er meget simpel, men den giver mulighed for at eksperimentere med andre krydderier. Jeg tror også, at man kan opnå en anden interessant, osteagtig smag ved at tilsætte lidt gærflager. Det vil jeg prøve, næste gang jeg laver den.


  • 3 spsk tahini
  • evt. 1 tsk sojasovs
  • 2 fed hvidløg
  • ca. 6 spsk kogende vand (jeg bruger vandet som jeg har kogt pasta i)
Tahini og evt. sojasovs blandes sammen, hvidløg presses i, og vandet tilsættes gradvist, indtil man har opnået den ønskede konsistens. Blandingen kan evt. varmes lidt op i en lille gryde og hældes derefter over kogt pasta eller spaghetti.

søndag den 1. februar 2009

Opskriftsindeks

For at gøre opskriftsøgning mere overskuelig har jeg lavet et indeks, hvor opskrifter er opstillet i kategorier. Indekset bliver løbende opdateret. Alle opskrifter er fri for døde (og levende) dyr (i hvert fald dem man kan se, man kan jo være så uheldig at finde en larve i sin broccoli!), æg og mælkeprodukter. Glutenfri opskrifter er markeret med *.