søndag den 23. november 2008

Quinoa og linser med karry

Dette er en uhyre nem ret, som er klar i løbet af en halv time. Opvasken er minimal, da der kun bruges en gryde til det hele.

  • 3 dl quinoa
  • 1 dl brune linser
  • 7 dl vand
  • 2-3 håndfulde frosne bønner (andre grønsager kan også bruges)
  • et par tsk færdigblandet karrypulver (gerne stærk) eller:
  • 1 tsk gurkemeje
  • lidt sort peber
  • ½ tsk stødt ingefær
  • 1 knivspids chili
  • 1 tsk stødt spidskommen
  • 2 pressede eller fint hakkede fed hvidløg
  • ½ tsk salt
Der er to mulige fremgangsmåder: Linserne kan lægges i blød i vandet i et par timer eller mere, hvorefter quinoaen, karryblandingen og bønnerne tilsættes. Det hele bringes i kog, der skrues ned for varmen, og retten får lov at simre i 15-20 minutter.

Har man glemt at lægge linserne i blød, skal de først koge i 5-10 minutter, inden quinoa'en, karryblandingen og bønnerne tilsættes. Retten skal derefter simre i 15-20 minutter.

Ligesom med naturris har jeg erfaret, at quinoa får en endnu lækrere konsistens, hvis den får lov at blive i gryden under låg i 5-10 min. efter endt kogning. Den bliver mindre klæbrig.

søndag den 16. november 2008

Selleripostej

Denne postej får sin markante smag af knoldselleri, der - efter min mening - er en lækker efterårs- og vintergrønsag. Det er dog ikke alle, der sætter pris på dens ret dominerende smag; i så fald kan man i denne opskrift udskifte knoldselleri med andre rodfrugter, såsom gulerødder eller rødbeder (der vil give postejen en flot lillafarve). Jeg synes dog, at postejen kommer til at smage lidt flad uden selleri. Andre krydderier og krydderurter kan også bruges, såsom chili, karry, muskat, rosmarin, timian osv.

Til et tærtefad på ca. 25 cm i diameter skal der bruges:
  • 1,5 dl boghvede (hel eller knækket)
  • 1 mellemstort løg
  • 1 halv knoldselleri
  • 2 fed hvidløg, hakket eller presset
  • 2 spsk oliven- eller rapsolie
  • 2 dl røde splitlinser
  • 1 l vand
  • 1 tsk gurkemeje
  • 1 tsk salt (eller efter behag)
  • peber efter behag
Løg og knoldselleri hakkes i små stykker. Olien opvarmes i en tykbundet gryde, hvori løg, knoldselleri og hvidløg steges, indtil løget er klart. Boghvede, linser og de øvrige ingredienser tilsættes. Det hele bringes i kog, hvorefter der skrues ned for varmen, og det får lov at simre i 20-30 min, indtil al væden er opsuget (afhængigt af, om det er hel eller knækket boghvede, der bruges, vil det tage hhv. lidt længere eller kortere tid, så hold øje med det). Der røres rundt en gang imellem, så det ikke brænder på i bunden.

Blandingen presses derefter i en tærteform og bages i ovnen ved 200 grader (175 grader med varm luft) i ca. 30 min. Postejen smager godt både varm og kold, men den får først en fast konsistens, når den er kølet af.

mandag den 10. november 2008

Tyr og pelsdyr

Spanien er kendt for flere sadistiske traditioner som tyrefægtning, men jeg havde ikke hørt før i dag om "Toro Júbilo", som også involverer tyre. Der fæstnes harpikskugler eller fyrværkeri på tyrens horne, som derefter antændes, før tyren slippes løs. Det er vist ikke nødvendigt at forklare, at tyren føler stor angst og desuden risikerer forbrændinger i hovedet. Heldigvis vælger man efterhånden flere steder at bruge en kunstig tyr af metal som styres af mennesker, men i byen Medinaceli foregår traditionen desværre stadig med en rigtig tyr.

Peta laver i øjeblikket en kampagne mod denne form for dyremishandling. Man kan skrive en mail til de ansvarlige bag denne praksis her.

Her i Norden har vi desværre også dyremishandling i form af pelsfarme. Et norsk dokumentar, der netop kan ses på Anima, dokumenterer de kummerlige forhold, dyrene lever under på norske farme, indtil de bliver slået ihjel. Den norske forening Netverk for dyrs frihett samler underskrifter for at forbyde pelsavl i Norge, og jeg kan kun anbefale, at man skriver under her, hvor man også kan skrive til den norske ambassade.

fredag den 7. november 2008

Vegansk chokolade og pære(let)dessert

Chokolade er en af mine store laster. Det er heldigvis ganske sundt, i hvert fald hvis den er mørk. For nogle år siden begyndte Netto, til min store glæde, at sælge økologisk chokolade af mærket björnsted. De har en mælkechokolade (som jeg jo ikke køber) og to mørke chokolader, én med 85% og en med 70% kakao. Jeg kan lide dem begge, men jeg er virkelig faldet for den med 85% kakao, og jeg er blevet helt afhængig af den mørke, bitre smag.


Chokoladen er lækker at spise som den er, men den kan selvfølgelig også bruges i madlavning. Det er nu sæson for pærerne, så de sidste dage har jeg nydt godt af denne meget nemme og hurtige efterårsdessert: Pærer med smeltet chokolade.

Der skal bruges pr. person:
  • 1½ pære (afhængig af størrelsen)
  • 2 stk mørk chokolade (jeg brugte den med 85% kakao)
Pærerne skrælles, halveres, og kernehuset fjernes. Halvdelene lægges i et ovnfast fad og bages i ca. 10 min. ved 260 grader. Den ene halvdel lægges i en serveringsskål, der lægges et stykke chokolade, derefter den anden halvdel, så det andet stykke chokolade, og til sidst endnu en halvpære. Evt. saft fra pærerne kan hældes over. Dette skal gøres, så snart pærerne er taget ud af ovnen, så chokoladen kan smelte.